Kapusta z grochem i duszonymi żeberkami

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę lub groch moczymy na noc, aby nasiona namiękły i szybko się ugotowały. Następnie oddzielnie gotujemy kapustę i groch do miękkości. Po ugotowaniu, kapustę przepłukujemy zimną wodą, aby nie była za kwaśna. Groch natomiast tłuczemy i mieszamy razem z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Żeberka zaś podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy są rumiane, wkładamy cebulę pokrojoną w paski i chwilę dusimy. Następnie zalewamy wodą, doprawiamy sola, pieprzem i wegetą i gotujemy do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy zaprawką zrobioną z mąki i wody. Kapustę można spożywać nie tylko z żeberkami, ale na wiele innych sposobów. Najczęściej jadamy ze słoniną zesmażoną z cebulką.

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej1 kg fasoli lub grochu łupanego
  • sól
  • pieprz
  • 5 sztuk żeberek
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • wegeta
  • 1 szklanka wody

Podobne przepisy do Kapusta z grochem i duszonymi żeberkami