Do przygotowania tego dnia potrzebujemy dwa garnki i jedną patelnie.
Pierwszy garnek wykorzystujemy do zrobienia mięsa.
Karkówkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki. Rozgrzewamy w garnku nie wielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy mięso na dużym płomieniu. Tak aby szybko się zarumieniło.
Ja trzymam mięso na dużym ogniu do momentu aż woda, która się pojawiła podczas smażenia wyparuje a mięso będzie delikatnie brązowawe.
Następnie zmniejszamy płomień dolewamy delikatnie jedną szklankę wody, dosypujemy rodzynki, wkładamy pomidory i dwie łyżki miodu delikatnie solimy i pieprzymy. Teraz wszytko musi się dusić do momentu aż sos się zredukuje i zagęści. Od czasu do czasu mieszając.
Drugi garnek jest nam potrzebny do ugotowania ryżu, więc w drugim garnku przygotowujemy ryż.
Patelnia wykorzystujemy do blanszowania warzyw.
Kroimy wszystkie warzywa (dowolnie w paski, kostkę, plasterki) wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnie i dolewamy sosu sojowe. Blanszujemy kilka minut.
Sos ryż i warzywa gotowe możemy nakładać.