Kartofelki migdałowe

Reklama

Opis przygotowania

Mleko i cukier dać do garnka zagotować i jak się cukier rozpuści wsypać kaszę mannę i gotować ok 10 minut na wolnym ogniu często mieszając .W przypadku kaszy błyskawicznej gotujemy ok 5 min.
Po lekkim przestudzeniu dajemy olejek migdałowy i cukier puder. Dokładnie wymieszać i lepić kulki dowolnej wielkości.
Kulki obtaczać kakao.

Ja użyłam kakao ciemne,gorzkie,lepiej zastosować słodsze i jaśniejsze.Ale i tak są smaczne.

Dobrze mieć kogoś do pomocy bo masa szybko stygnie i kruszeje.

Składniki

  • 1 szklanka mleka3 szklanki cukru miałkiego
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 male olejki migdałowe
  • 13 dkg tj ok szkl.cukru pudru
  • dodatkowo
  • kakao do obtoczenia kuleczek

Podobne przepisy do Kartofelki migdałowe