Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie.
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.

Składniki

  • 0,5 szkl. kaszy gryczanej, palonej1 nieduży brokuł
  • 25 dkg pieczarek
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku: sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone

Podobne przepisy do Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami