Keks Jabłkowy

Reklama

Opis przygotowania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Nasmarować tłuszczem prostokątną formę do pieczenia i obsypać mąką.

W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier biały i brązowy, sodę, sól, cynamon i gałkę.
W drugiej misce ubij jajka z oliwą, sokiem z jabłek i musem z jabłek.
Dokładnie połącz mokre składniki z suchymi.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w średnią kostkę.
Do masy dodaj kawałki jabłek i orzechów oraz migdały, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj składniki tak aby kawałki jabłek i orzechy w raz z migdałami pokryły się jednolitym ciastem.
Przełóż ciasto do formy. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz 40-45 minut lub do czystego patyczka.
Smacznego 🙂

Składniki

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 2 duże jajka
  • 1 średnie zielone jabłko (np. Granny Smith),
  • 2 średnie czerwone jabłka (np. Gala),
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • Składniki do posypania:
  • 1 i 1/2 łyżki cukru zmieszanego z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Podobne przepisy do Keks Jabłkowy