Sposób przygotowania:
Sos:
Ułóż plasterki szynki jeden na drugim, zwiń je w rulon i pokrój w cienkie 5 mm paseczki. Rozdziel je od siebie.
Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Smaż przez chwilę. Dodaj paseczki szynki i smaż, aż lekko zbrązowieje. Groszek zalej gorącą wodą by się rozmroził, odcedź i dodaj do reszty składników, dalej smażąc. Następnie dodaj śmietankę i ser (ja użyłam kupnego już startego sera mozzarella),doprawić solą i pieprzem, wszystko cały czas mieszając.
Makaron:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wsyp makaron.
Gotuj makaron, aż będzie al dente. Następnie go odcedź i z powrotem wrzuć do garnka. Do makaronu dodaj gorący sos i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Najlepiej od razu go podawać.
Smacznego 😀