Makaron z szynką i zielonym groszkiem

Reklama

Opis przygotowania

Sposób przygotowania:

Sos:
Ułóż plasterki szynki jeden na drugim, zwiń je w rulon i pokrój w cienkie 5 mm paseczki. Rozdziel je od siebie.
Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Smaż przez chwilę. Dodaj paseczki szynki i smaż, aż lekko zbrązowieje. Groszek zalej gorącą wodą by się rozmroził, odcedź i dodaj do reszty składników, dalej smażąc. Następnie dodaj śmietankę i ser (ja użyłam kupnego już startego sera mozzarella),doprawić solą i pieprzem, wszystko cały czas mieszając.

Makaron:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wsyp makaron.
Gotuj makaron, aż będzie al dente. Następnie go odcedź i z powrotem wrzuć do garnka. Do makaronu dodaj gorący sos i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Najlepiej od razu go podawać.

Smacznego 😀

Składniki

  • Składniki:6 plasterków szynki
  • 3 łyżki masła
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
  • 500 g długiego makaronu typu wstążki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub sera mozzarella
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Podobne przepisy do Makaron z szynką i zielonym groszkiem