Keks z ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Ananasa i rodzynki zalać winem i odstawić do nasiąknięcia. Masło utrzeć z cukrem, 2 jajkami i 2 żółtkami na krem, do utartego kremu dodać porcjami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać namoczone ananasy z rodzynkami (jeśli w miseczce został jakiś płyn to trzeba go odlać), wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z 2 białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy keksowej, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 190st 60-65 min. Zimne ciasto można polać lukrem.

Składniki

  • 30 dag mąki 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag kandyzowanego ananasa (kolorowy)
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki dowolnego wina

Podobne przepisy do Keks z ananasem