Ketchup o.Cystersów

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,jabłka oraz
cebulę obrać.Wszystkie składniki pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu do miękości.Przetrzeć przez
sito,dodać musztardę,przyprawy i sok z cytryny.
Dusić do uzyskania właściwej gęstości.Przełożyć
do niewielkich wygotowanych słoiczków i
pasteryzować.

Przepis zaczerpnięty z książki "Przepisy z klasztornej kuchni" autorstwa o.Kazimierza Józefa
Kmaka cystersa.

Składniki

  • 1 kg pomidorów1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Podobne przepisy do Ketchup o.Cystersów