Szynka w pomarańczach

Reklama

Opis przygotowania

W garnku wymieszać wodę z solą peklową ,dodać pokruszone liście laurowe,pieprz ,ziele angielskie,zanurzyć w tym mięso i zostawić tak przykryte w chłodnym miejscu na 4 dni co jakiś czas mięso obracać ,przed pieczeniem za pomocą strzykawki wstrzyknąć w mięso zalewę w której moczyło się mięso,następnie mięso osuszyć polać olejem ,ułożyć w formie i piec w temp.190st ,aż mięso zmięknie od czasu do czasu polewając sosem z pod pieczenia(gdyby sosu było za mało podlać odrobiną wody).
Dokładnie wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w cieniutkie plasterki i dokładnie obłożyć nimi mięso ,mocując je goździkami ,wstawić tak przygotowane mięso do gorącego piekarnika i zostawić tam do 5 min.

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 litry wody przegotowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza
  • goździki
  • 2 liście laurowe

Podobne przepisy do Szynka w pomarańczach