Kiełbasiane racuchy

Reklama

Opis przygotowania

Obrane i umyte pieczarki drobno pokroić i usmażyć na margarynie. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na grubym tarle.
Mąkę, jajko, mleko, proszek, olej i kucharek utrzeć mikserem na gęste ciasto. Dodać pieczarki i kiełbasę i starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki. Smażyć na złotobrązowy kolor. Po obróceniu na drugą stronę posypać żółtym serem, aby lekko się stopił. Przed podaniem polać keczupem.

Składniki na około 10 placuszków

Składniki

  • 1,5 szkl. mleka1 jajko
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • kilka pieczarek (wg uznania)
  • 1 łyżka margaryny
  • 10 dkg sera żółtego
  • 20 dkg wiejskiej kiełbasy
  • 2 szczypcie kucharka
  • keczup do przybrania
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kiełbasiane racuchy