Mięso kroimy na takie kawałki , aby nam dobrze wchodziły do maszynki do mielenia mięsa .
Podczas krojenia sortujemy mięso na dwie porcje. Pierwsza to lepsze kawałki mięsa bez tłuszczu , a resztę z tłuszczem błonami i ścięgnami oddzielamy do drugiego pojemnika.
Tak przygotowane mięso peklujemy solą peklową ( około 2 dkg soli na 1 kg mięsa ) i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby.
Po tym czasie mięso mielimy na maszynce to lepsze na grubym sicie , a reszta na drobnym. Następnie dodajemy czarny pieprz czosnek drobno pokrojony i jedną szklankę wody.
Całą masę mięsną wyrabiamy ręcznie , tak jak mieszamy ciasto , aż mięso stanie się kleiste.
Ale nie krócej jak 20-30 min.
Tak wyrobioną masę napychamy maszynką do mielenia mięsa specjalnym lejkiem do jelit .
Gotowe kiełbaski zabieramy do naszej wędzarni i zaczynamy przygodę z wędzeniem.
Wędzenie trwa ok 4 godzin.