Kindziukowa przekąska

Reklama

Opis przygotowania

Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko – moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera.

Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół – wędlina bez sera – a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu. Pyszna i prosta przekąska.

Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu.

Składniki

  • cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)plastry sera salami
  • kilka liści sałaty
  • wykałaczki lub szpadki
  • sos:
  • kilka łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu

Podobne przepisy do Kindziukowa przekąska