Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju, wlać 1.5 litra wody i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu), papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować. Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą, wlać do sosu, pogotować i przetrzeć przez sito. Smacznego!
Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, aż będzie rumiany. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym. Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, jajka, majeranek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz, skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać. Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki. Na lejek nałożyć jelito, przesuwając do nasady lejka. Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi. W dużym garnku zagotować wodę, dodać kostki bulionowe, włożyć kiszki ziemniaczane i parzyć w temp około 85 stopni (woda musi tylko lekko mrugać) przez 30 minut. Ostrożnie wyjąć kiszki na półmisek.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kiszki na rumiano. Kiszki podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!