Kiszka ziemniaczana Eli 2

Reklama

Opis przygotowania

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju, wlać 1.5 litra wody i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu), papryki w proszku, kucharka, sól i chwilę pogotować. Mąkę (ilość w zależności jaki gęsty ma być sos) rozprowadzić wodą, wlać do sosu, pogotować i przetrzeć przez sito.

Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, aż będzie rumiany. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym. Ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki i odcisnąć wodę. Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, jajka, majeranek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz, skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać. Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki. Na lejek nałożyć jelito, przesuwając do nasady lejka. Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi. Blachę z piekarnika posmarować olejem. Kiszki zwinąć w ślimaki, ułożyć na blasze, posmarować olejem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez około 20 minut, aż kiszki się zrumienią. Podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!

Składniki

  • 30 dkg boczku wędzonego 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 garść majeranku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 5 metrów jelita wieprzowego
  • olej do smarowania
  • lejek z grubą końcówką
  • grube nici kuchenne
  • folia aluminiowa
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek, sól, maggi, ostra papryka w proszku do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

Podobne przepisy do Kiszka ziemniaczana Eli 2