Klops

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę drobno pokroić, przełożyć do dużej miski. Dodać sok pomidorowy rozprowadzony w 34 szkl. wody, 1 jajko, płatki owsiane i przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min. Następnie dodać mięso i starannie wyrobić na jednolitą masę. Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Na foli aluminiowej lub pergaminie rozłożyć mięso, nadać mu kształt placka, na środku umieścić jajka i zwinąć placek formując klops. Długą, wąską formę, natłuścić i wysypać tartą bułką i włożyć do niej klops, piec ok. 50min. w 180 st.C.

Podawać z ziemniakami i warzywami. Jeśli podamy klops z kaszą lub ryżem można polać go sosem pomidorowym.

Składniki

  • 35 dag mielonego mięsa wieprzowego35 dag mielonego mięsa wołowego
  • 4 jajka
  • 3/4 soku pomidorowego
  • 34 szkl. płatków owsianych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Podobne przepisy do Klops