Klopsiki w pomidorowo – warzywnym sosie

Reklama

Opis przygotowania

Sos:
Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę w piórka. Wszystko razem przesmażyć na oleju do momentu kiedy będą prawie miękkie, następnie zalać sosem pomidorowym (ja dodaję własnej roboty, przepis wstawiłam wcześniej, ale też nadają się idealnie do tego pomidory z puszki), doprawić do smaku i jeszcze chwilkę razem podusić.

Klopsiki:
Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko posiekaną cebulką, dodać przyprawy oraz koperek, ewentualnie można dosolić. Z masy formować malutkie kuleczki, takie jak orzechy włoskie lub minimalnie większe, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Klopsiki dodać do sosu, wymieszać i odstawić najlepiej do następnego dnia, wtedy smaki się połączą. Podajemy tylko delikatnie podgrzane.

Składniki

  • Sos:1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • seler odpowiadający wielkością pietruszce
  • 1 cebula - duża
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy :
  • pieprz, sól
  • około 2 łyżeczek bazylii
  • Klopsiki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku - słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 łyżki koperku
  • można też dodać oregano
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia klopsików
  • bułka tarta do panierowania

Podobne przepisy do Klopsiki w pomidorowo – warzywnym sosie