Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym, rozkruszoną kosteczką Knorr smażona cebulka, czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli. Dobrze wymieszać masę, by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok.22sztuk ). Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyjąć klopsiki. 1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką. Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać. Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania, aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np. szczypiorkiem).