Klopsiki w sosie serowym

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym, rozkruszoną kosteczką Knorr smażona cebulka, czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli. Dobrze wymieszać masę, by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok.22sztuk ). Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyjąć klopsiki. 1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką. Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać. Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania, aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np. szczypiorkiem).

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowegook.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionowa wołowo - drobiowa (bulion królewski Winiary
  • 0,3 l śmietany kremówki 30 %
  • 20 dag tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól,pieprz

Podobne przepisy do Klopsiki w sosie serowym