Nadziewane ziemniaki

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obieramy i obgotowujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do cebuli.
Wszystko dobrze przyprawiamy (według uznania i upodobania) smażymy jeszcze przez chwilę i lekko przestudzamy. Od każdego ziemniaka odcinamy górę i wydrążamy, napełniamy farszem, na to kładziemy plaster sera żółtego i plaster boczku (może być przednio grillowany, u mnie na zdjęciu niestety go zabrakło:(.
Składamy ziemniaka, owijamy w folię aluminiową (ziemniak ma być położony na matowej stronie folii). Czynność tą powtarzamy z każdym ziemniakiem.
Grillujemy ok. 30 minut.

A później już tylko czysta i smakowita przyjemność…

Składniki

  • 10 dużych ziemniaków 10 plasterków boczku
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • PRZYPRAWY:
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do grilla
  • oregano

Podobne przepisy do Nadziewane ziemniaki