Ziemniaki obieramy i obgotowujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do cebuli.
Wszystko dobrze przyprawiamy (według uznania i upodobania) smażymy jeszcze przez chwilę i lekko przestudzamy. Od każdego ziemniaka odcinamy górę i wydrążamy, napełniamy farszem, na to kładziemy plaster sera żółtego i plaster boczku (może być przednio grillowany, u mnie na zdjęciu niestety go zabrakło:(.
Składamy ziemniaka, owijamy w folię aluminiową (ziemniak ma być położony na matowej stronie folii). Czynność tą powtarzamy z każdym ziemniakiem.
Grillujemy ok. 30 minut.
A później już tylko czysta i smakowita przyjemność…