Kluseczki ufoludka

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowane ziemniaki dokladnie ugniesc,wystudzic.Szpinak zalac niewielka iloscia wody,zagotowac,gotowac ok.5 min.Odcedzic.Dodac odrobine oleju,drobniutko pokrojone cebulki i koperek.Dusic jeszcze przez moment,doprawic do smaku sola i pieprzem.Szpinak zmiksowac blenderem.dodac do ziemniakow razem z twarogiem i jajkami,dokladnie zagniesc.Na koncu dodac make i zagniesc jeszcze raz.Z ciasta uformowac walek,pokroic na male kawalki i wrzucac na osolona wode,gotowac ok.2 minut od czasu wyplyniecia na wierzch.Wyciagnac z wody i polac stopionym maslem.Sos czosnkowy:Czosnek i imbir przecisnac przez praske,polaczyc z jogurtem ,posolic.Podawac razem z kluseczkami posypanymi startym parmezanem.

Składniki

  • 400 gr ugotowanych ziemniakow 200 g swiezego szpinaku
  • 250 gr sera twarogowego(uzylam Lowickiego)
  • 2 jajka
  • 300 gr maki pszennej chlebowej
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka drobno pokrojonego koperku
  • 2 cebulki razem ze szczypiorkiem
  • sol i pieprz do smaku
  • starty parmezan do posypania klusek
  • Sos czosnkowy(ilosc skladnikow wedlug uznania)
  • jogurt grecki
  • czosnek
  • sol kamienna
  • kawalek swiezego imbiru

Podobne przepisy do Kluseczki ufoludka