KLUSKI LENIWE

Reklama

Opis przygotowania

Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
(Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).

Składniki

  • ser twaróg, tłusty lub półtłusty-1 kostka, 25 dag.,mąka pszenna-2 kopiaste łyżki,
  • jajko-1,
  • tłuszcz do polania, np. masło-2 łyżki,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cynamon-do smaku,
  • sól do wrzątku,
  • mąka do obtoczenia ruloników-0,5 szklanki.

Podobne przepisy do KLUSKI LENIWE