Kluski z krupniokiem Eli

Reklama

Opis przygotowania

I cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę smalcu,wrzucić cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać obrane z osłonek krupnioki,doprawić pieprzem,solą,razem jeszcze chwilę smażyć i ostudzić.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,spłaszczyć,nałożyć łyżeczką krupniok,zlepić i uformować kulki.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Posiekać drugą cebulę.Na patelni rozgrzać resztę smalcu,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem i smażyć,aż cebulka się lekko zrumieni.Ugotowane kluski wyłożyć na talerze i okrasić cebulką za smalcem.Smacznego!

Ja podałam kluski z czerwoną kapustą i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków 2 jajka
  • 5 dkg margaryny
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 1/2 kg krupnioka (kaszanka)
  • 2 cebule
  • 1/2 kostki smalcu
  • pieprz

Podobne przepisy do Kluski z krupniokiem Eli