Knedle serowe z morelami

Reklama

Opis przygotowania

Twaróg rozetrzeć widelcem lub zmielić. Wbić jajka, dodać sól i 3/4 całej mąki, wyrobić, jeśli trzeba dosypać resztę mąki – masa ma być taka jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj. Morele umyć, każdą przekroić wzdłuż, ale nie do końca, wyjąć pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki owocu, włożyć kostkę cukru, zamknąć. Mrożone owoce rozmrozić tylko trochę, ta żeby dało się wcisnąć w nie cukier. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczać ręce w zimnej wodzie, nabierać porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczać na dłoni, włożyć w nie morelę i dokładnie zalepić owoc ze wszystkich stron formując kulę. Wkładać delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrze zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Wyjmować na talerz, polać bułeczką zrumienioną na suchej patelni z dodatkiem masła. Jeśli ktoś woli można podać ze śmietaną. Z podanej ilości składników wyszło mi 30 sztuk dość dużych knedli.

Składniki

  • 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego3,5-4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok.30 szt) (mogą być mrożone, ale bez pestek)
  • cukier w kostkach, tyle sztuk ile moreli
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • ok.5g masła

Podobne przepisy do Knedle serowe z morelami