Kokosowe piramidki z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z połową cukru. Dodawać na przemian żółtka utarte z resztą cukru oraz mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do formy o wym. 25x36cm. Piec 15 min w temp. 200st. Przestudzić.

2. Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć z masłem. Z ciasta odkroić pas o szer. 1/3 placka. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową, na dno położyć szerszy brzeg ciasta tak, aby zachodził na brzegi. Wyłożyć 2/3 kremu, poukładać truskawki, wyłożyć resztę kremu. Przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Owinąć folią aluminiową, schładzać co najmniej godz. Ciasto wyjąć z formy, posmarować dżemem, obsypać wiórkami, kroić na porcje.

Składniki

  • CIASTO: 5 jajek,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • PONADTO:
  • 30 dag truskawek,
  • 1i1/2 szkl. mleka,
  • 1 budyń kokosowy,
  • 25 dag masła w kostce,
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
  • 10 dag wiórków kokosowych.

Podobne przepisy do Kokosowe piramidki z truskawkami