Kolorowy maślankowiec

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt cytrynowy
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka oraz cukier. Następnie wsypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Formę na placek wysmarować tłuszczem oraz wyłożyć papierem, następnie ciasto wylać na formę i piec 35 min. w temp 180 stopni.
Biszkopt brzoskwiniowy
Przyrządzić podobnie jak biszkopt cytrynowy
Masa wiśniowa
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej gorącej wody. Do tężącej galaretki wlać maślankę i wymieszać.
Masa agrestowa
Podobnie przyrządzić jak masę wiśniową.
Przełożenie:
Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
1 płat ciasta cytrynowego – wlać tężącą masę agrestową – ciasto brzoskwiniowe – posmarować część masy wiśniowej – przykryć drugim ciastem cytrynowym – posmarować pozostałą masą wiśniową – przykryć biszkoptem brzoskwiniowym – udekorować według uznania ja dekorowałam polewą czekoladową

Składniki

  • biszkopt cytrynowy:1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 op. kisielu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • biszkopt brzoskwiniowy:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 op kisielu brzoskwiniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa wiśniowa:
  • 4 szkl. maślanki
  • 2 op. galaretki wiśniowej
  • masa agrestowa:
  • 4 szkl. maślanki
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • ponadto:
  • sok z 1/2 cytryny
  • tłuszcz do blaszki
  • papier do pieczenia

Podobne przepisy do Kolorowy maślankowiec