Kolorowy torcik

Reklama

Opis przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i pozostałe składniki. Masę podzielić na 3 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy na przemian kolorami. Piec ok 30 min. Masa budyniowa: Ugotować budyń i wystudzić. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny na jednolitą masę. Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Lekko nasączmy sokiem wiśniowym. Pierwszą część biszkoptu smarujemy kremem. Zostawiamy trochę kremu do dekoracji. W środek masy kładziemy wiśnie. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.

Składniki

  • Na biszkopt:5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze
  • Masa budyniowa:
  • 2 szkl mleka
  • 2 budynie wiśniowe
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • wiśnie z kompotu
  • sok wiśniowy

Podobne przepisy do Kolorowy torcik