Faszerowany kabaczek

Reklama

Opis przygotowania

Kabaczka obieramy ze skórki, przecinamy i wydrążamy nasienniki, powstałe łódeczki posypujemy jarzynką i pieprzem.
Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i podsmażoną drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i ewentualnie jeszcze jarzynką, napełniamy farszem obie części kabaczka i na jednej układamy plasterki pomidora i posypujemy bazylią. Brzegi kabaczka smarujemy białkiem i przykrywamy drugą częścią, dodatkowo spinamy jeszcze wykałaczkami.
W podgrzanej wodzie rozpuszczamy kostkę i przecier, dodajemy mąkę i zalewamy tym płynem naszego kabaczka, w trakcie pieczenia kabaczek puści jeszcze sok.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 180st do 30 min,
po upieczeniu kroimy w 3cm plastry delikatnie wykładamy na talerz i polewamy sporą ilością sosu .

Składniki

  • 1 średniej wielkości kabaczek1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki margaryny
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jarzynka
  • pieprz
  • pomidory
  • bazylia świeża lub suszona
  • sos:
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka do mięs z papryką Knorr
  • przyprawy
  • 2 łyżki mąki

Podobne przepisy do Faszerowany kabaczek