Chilli con carne w wersji polskiej

Reklama

Opis przygotowania

– Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy chwilę posiekany czosnek, dodajemy wołowinę, rozdrabniamy,gdy mięso będzie już ładnie podsmażone, dodajemy osączoną fasolę oraz kukurydzę, mieszamy, czekamy 5 minut
– W tym czasie kroimy w kostkę pomidory, a gdy upłynie już 5 minut dodajemy razem z ich sokiem do gotowej wieprzowiny z kukurydzą i fasolą, doprawiamy solą, przyprawą meksykańską oraz dodajemy posiekane chilli i przecier pomidorowy, starannie mieszamy. Po upływie 15 minut gasimy płomień.

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 pomidory obrane ze skóry
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

Podobne przepisy do Chilli con carne w wersji polskiej