Kompot z suszonych owoców

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie suszone owoce zalać 4,5 litra wody. Wsypać cynamon, goździki i dodać skórkę z cytryny. (Można dodać także skórkę z pomarańczy). Gotować kilkanaście minut, aż owoce będą miękkie. Ja nie dosładzam kompotu,gdyż rodzynki, figi i inne owoce są słodkie, ale jeśli ktoś lubi może dosłodzić.
Można podawać czysty kompot lub z porcją owoców.

Składniki

  • 20 dag moreli suszonych20 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych fig
  • 2 duże garści śliwek suszonych
  • 3 duże garści gruszek suszonych
  • 4 duże garści jabłek suszonych
  • skórka z 1 cytryny-wcześniej sparzona
  • 10 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Podobne przepisy do Kompot z suszonych owoców