Kopytka a’la ruskie

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę obrać drobno pokroić i zeszklić na maśle.
Zimne ziemniaki, biały ser i zeszkloną na rumiano cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodać jajka, i tyle mąki aby ciasto nie przyklejało się do rąk, oraz sól i pieprz do smaku.
Z ciasta formować wałek grubości 2 cm i odcinać kawałki na kopytka.
Gotowe kopytka wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze ok 10-15 minut.
Gdy już będą ugotowane wyjąć je na druszlak. Podawać od razu po ugotowaniu polane stopionym masłem.

Składniki

  • 20 dkg sera białegookoło 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • mąka-ile zabierze
  • sól pieprz
  • Masło do omasty

Podobne przepisy do Kopytka a’la ruskie