Koreczki – kanapeczki

Reklama

Opis przygotowania

Kromki chleba okroić ze skórki, posmarować cieniutko masłem. Z chleba, schabu i plastrów sera wyciąć foremką taką ilość elementów ile chcemy mieć koreczków. Można też po prostu pociąć składniki na kwadraty. Na kawałkach chleba kładziemy kawałki schabu i sera. Kawałki marynowanej papryki nacinamy z jednej strony w paseczki i układamy na wierzchu koreczka spinając całość szpadką albo wykałaczką. Ozdabiamy listami natki. Koreczki układamy na desce albo tacy, podajemy z sosem.

Sos: majonez mieszamy z posiekaną papryką (można zmiksować), doprawiamy ew. solą i pieprzem, podajemy do koreczków.

Składniki

  • kilka cienkich kromek chleba (ja użyłam żytniego z ziarenkami)kilka plasterków pieczonego schabu
  • kilka plasterków sera żółtego twardego
  • niewielka ilość masła
  • kilka kawałków czerwonej, marynowanej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szpadki lub wykałaczki
  • foremka do wycinania części (taka od ciasteczek, dowolnego kształtu)
  • sos:
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1-2 kawałki marynowanej papryki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Koreczki – kanapeczki