Korniszonki

Reklama

Opis przygotowania

1. ogórki umyć, do słoików litrowych włożyć 2 plastry cebuli, ząbek czosnku, koperek, ok 5 ziarenek gorczycy, laskę chrzanu, 5 plasterków marchewki, po 1 listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego, napchać ciasno ogóreczki do słoika i zalać kipiącą zalewą, szybko zakręcić, wstawiać słoiki do garnka z gorącą wodą (ważne!!! gotować tylko 3 minuty od chwili zagotowania nie więcej bo ogórki będą miękkie!!!)

2. zalewa: wodę, cukier, ocet i sól zagotować i zalewać ogórki!!!

Składniki

  • Zalewa: litr wody,
  • 8 dag cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 3 dag soli,
  • ziele angielskie,
  • 5 liści laurowych,
  • cebula,
  • czosnek,
  • koper,
  • marchewka,
  • ogórki,
  • gorczyca (po 5 ziarenek do słoika),
  • chrzan,

Podobne przepisy do Korniszonki