Korzenne ciasteczka jak kwiatki

Reklama

Opis przygotowania

Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. 1 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką – potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w temp.180st.C do zrumienienia – po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej typu "wrocławska"kostka masła lub margaryny 200g
  • dwa jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika (albo po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • sok z połówki cytryny
  • ok. szklanki cukru pudru
  • 10dkg mieszanki keksowej (takiej mieszaniny kandyzowanych owoców i skórek cytrusowych)

Podobne przepisy do Korzenne ciasteczka jak kwiatki