Kotleciki gryczane z kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Chili, bez nasion, drobno siekamy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Grzyby – jeśli świeże – dokładnie oczyszczamy i płuczemy, większe nieco rozdrabniamy. Jeśli używamy mrożonych, to tę pracę mamy z głowy a grzyby są oczyszczone i obgotowane. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę z chili, dodajemy pora i grzyby, całość dusimy kilka minut pod przykryciem ew. podlewając kilkoma łyżkami wody. Następnie 1/3 grzybów (odsączając, bez sosu) przekładamy do ugotowanej kaszy a do reszty wlewamy śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną posiekanego rozmarynu, zagotowujemy. Kaszę mieszamy z grzybami, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, orzechy, natkę, przyprawiamy solą, pieprzem i resztą rozmarynu, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości jaja kurzego dobrze ugniatając masę, spłaszczamy je dłonią i delikatnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy aż się zrumienią z obu stron. Przy przewracaniu należy uważać aby się nie połamały. Podajemy na gorąco polane sosem kurkowym.

Składniki

  • 0,75 kg kurek (mogą być mrożone)1,5 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej (musi być sucha, bez wody)
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok.5-10 cm (część biała i jasnozielona)
  • kawałek papryczki chili (ilość w/g gustu, ja dałam prawie połowę strączka)
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szkl. łuskanych, drobno potłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu albo zamiennie tymianku
  • olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Kotleciki gryczane z kurkami