Kotlet schabowy panierowany b/k

Reklama

Opis przygotowania

2 cm plaster schabu rozbić tłuczkiem do mięsa do
grbości 1-1,5 cm.Oprószyć solą i pieprzem,
Zawinąć w folię ,schować na noc do lodówki.
Następnego dnia:kotlet obtoczyć w mące,zanurzyć
w zmąconym jajku(czyli roztrzepanym w miseczce
białku z żółtkiem)obtoczyć kotlet w bułce
tartej.Rozgrzać tłuszcz na patelni,na rozgrzany
tłuszcz położyć kotlet,smażyć z obu
stron po ok.10 minut do uzyskania brązowo-złotej
barwy gdy okaże się twardawy podlać niewielką
iośćią wody i poddusić na patelni pod przykryciem
jeszcze ok.10 minut.

Z 1 kg schabu środkowego wychodzi 7-8 kotletów

Składniki

  • Plaster 2 cm grubości odkrojony od schabuśrodkowego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka smalcu

Podobne przepisy do Kotlet schabowy panierowany b/k