Mięso mielimy w maszynce z drobną siatką. Bułkę moczymy w wodzie, aby rozmiękła. Pieczarki myjemy, kroimy w paski lub w kostkę. Do garnka wkładamy łyżkę smalcu oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wkładamy pieczarki i dusimy aż odparuje woda powstała z pieczarek. Po ostygnięciu mieszamy mięso z pieczarkami, odciśniętą bułką, jajkami, solą, pieprzem i wegetą. Formujemy kotlety (wielkość dowolna) i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż się zrumienią z obydwu stron.
Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, aby pokryła kotlety, dosalamy w razie potrzeby i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 min.
Po tym czasie wyjmujemy kotlety a sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą.