Kremówka mojej Mamy

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto i rozwałkować na dwa jednakowe placki przełożyć bo brytfanny i piec przez 30 min w dobrze nagrzanym piekarniku.

W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym, osobno utrzeć jajka z cukrem i mąka. Gdy mleko zakipi zdjąć garnek z ognia i energicznie mieszając wlać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać wstawić na kuchnie i zagotować.

Gorący budyń wylać na jeden placek ciasta francuskiego i przykryć drugim. Odstawić do wystygnięcia. Podawać posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto francuskie:
  • 20 dag mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1/2 szk gęstej śmietany,
  • jedno żółtko,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 1/2 łyżki octu.
  • Krem budyniowy:
  • 1 litr mleka,
  • 1 c. waniliowy,
  • 5 dag mała
  • 4 jajka,
  • 25 dag cukru,
  • 3 łyżki maki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Podobne przepisy do Kremówka mojej Mamy