Królik z czosnkiem w białym winie

Reklama

Opis przygotowania

Królika kroimy na kawałki. 1/2 główki czosnku kroimy na drobne kawałki, mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy królika (solimy i pieprzymy). Odstawić minimum na 3 godziny. Po tym czasie rumienimy królika na patelni. 1 czosnek obrać i pokroić w kawałki-miażdżymy dodajemy zieloną pietruszkę pokrojoną w kawałeczki (natkę-około 2 łyżek) – dodać do królika – chwilę jeszcze podsmażyć, zalać winem. Gotować chwilę i dodać wodę, przykryć, dusimy aż królik będzie gotowy.

Składniki

  • 1 królik średniej wielkości (wyczyszczony)2 główki czosnek - średnie
  • 50ml oliwa z oliwek
  • 250ml woda
  • 400ml białe wino
  • liść laurowy, sól, pieprz
  • zielona pietruszka.

Podobne przepisy do Królik z czosnkiem w białym winie