Kruche babeczki z budyniem lub owocami

Reklama

Opis przygotowania

Na stolnicę nasypać mąkę,dodać cukier puder i masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajko i dodać sól.Zagnieść gładkie ciasto , w razie potrzeby dosypując mąki.

Zagniecione ciasto włożyć na 3o min. do lodówki.

Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka , niż jest podane na opakowaniu.

Po 30 minutach ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować dosyć cienko.

Przy pomocy szklanki wycinać kółka , ciut większe niż foremka do babeczek.

Każdą foremkę wysmarować masłem lub margaryną i wykleić ciastem. Babeczki napełnić ostudzonym budyniem , a niektóre można zostawić puste, zostawiając miejsce na bita śmietanę i owoce.

Te napełnione budyniem należy zakleić kółkiem i dobrze docisnąć na brzegach aby się dobrze skleiło

Piec około 15 – 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem , polać polewą czekoladową, lub napełnić bitą śmietaną i owocami.

Składniki

  • 150 gram mąki50 gram cukru pudru
  • 50 gram masła
  • jajko szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ulubiony budyń
  • ulubione owoce ( banany , winogrona , maliny itd )
  • bita śmietana Śnieżka lub inna
  • posypka kolorowa , draże

Podobne przepisy do Kruche babeczki z budyniem lub owocami