Kruche maleństwa z jagodami

Reklama

Opis przygotowania

Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na około 2 godz, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy większe krążki. Opłukane jagody mieszamy z budyniem i cukrem nadziewamy nimi krążki ciasta, zlepiamy jak pierogi. Polepione ciastka układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i każde smarujemy mlekiem. Pieczemy 20-25 min w temp do 180st, upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Składniki

  • ciasto:1/2kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 1/2 proszku do pieczenia (na 1kg mąki)
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 szklanki mleka

Podobne przepisy do Kruche maleństwa z jagodami