Krucho – drożdżowe rogaliki

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Połączyć wszystkie składniki . Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt grubości ok, 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokie na 10-12 cm. A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć zaczynając od podstawy rogalika. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem. Piec do zarumienienia się w temp. 180*C.

Składniki

  • 40 dag mąki15 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl cukru
  • 3-4 łyżki śmietany 22%
  • 2 żółtka i 1 białko
  • 2 cukry waniliowe
  • marmolada

Podobne przepisy do Krucho – drożdżowe rogaliki