Krupnik

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać mięso lub kość i zalać wodą. Po zszumowaniu wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, zieleninę, cebulę oraz kaszę. Cebulę zawsze opalam na palniku, przed wrzuceniem do wywaru co wpływa dodatnio na smak i aromat zupy.

Całość osolić i gotować na wolnym ogniu często mieszając.Kiedy wszystko będzie prawie miękkie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotujemy całość jeszcze ok. 15 minut.
Doprawiamy pieprzem i wegetą i gotowe.

Smacznego!

Składniki

  • wywar z mięsa lub kości ( ok. 2 litrów)5 lub 6 ziemniaków
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • wegeta

Podobne przepisy do Krupnik