Krupnik jarzynowy na kościach

Reklama

Opis przygotowania

Kości pieczonego kurczaka (kurczak z czosnkiem i macierzanką) zalać wodą na tyle żeby tylko je przykryła – gotować 30 min., wywar przecedzić. Powstanie całkiem aromatyczny wywar, na którym ugotujemy zupę. Jeśli na kostkach pozostały kawałki mięsa to obieramy je i wrzucamy z powrotem. Do wywaru dodajemy przepłukaną kaszę i roztartą w rękach macierzankę, gotujemy 10 min. po czym wrzucamy włoszczyznę i pora. Gotujemy 10 min. a następnie dorzucamy fasolkę i groszek, gotujemy już tylko 5 min. żeby zielone warzywa zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Składniki

  • kości z jednego, pieczonego kurczaka1 szkl., pokrojonej w zapałkę, włoszczyzny - może być mrożona
  • 1/3 szkl. posiekanego z półplasterki pora
  • 2 garści fasoli szparagowej - może być mrożona
  • 1/2 szkl. zielonego groszku - może być mrożony
  • 4-5 łyżek suchej kaszy jęczmiennej typu mazurska
  • 1 łyżeczka suszonej macierzanki
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki, koperku...

Podobne przepisy do Krupnik jarzynowy na kościach