Krupnik na wołowinie z pęczakiem

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, zalać 2 litrami wody. Zagotować, odszumować. Włożyć obrane, pokrojone na kawałki warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać bulionetkę, ziele, listek, pieprz cały i jałowiec. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i mięsa.Na dogotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dogotować. Doprawić wg uznania. Posypać drobno pokrojoną pietruszką. Można włożyć pokrojone mięso z zupy.

Składniki

  • 40 dag wołowinywłoszczyzna bez kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl kaszy pęczak
  • 2 duże ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, maggi, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1 ziarenko zmiażdżonego jałowca
  • 1 wołowa bulionetka
  • 1 suszony grzybek
  • natka pietruszki

Podobne przepisy do Krupnik na wołowinie z pęczakiem