Kulki ryżowe

Reklama

Opis przygotowania

Podgrzewamy w rondelku na małym ogniu mleko, rozprowadzamy w nim masło. Dodajemy oba cukry, a następnie kakao. Podgrzewamy, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wsypujemy do miski ryż (wafle ryżowe drobno kruszymy). Wlewamy ostudzoną masę. Przy pomocy dwóch łyżeczek formujemy kulki. Układamy je na talerzyku tak, aby się nie pozlepiały. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.

Z 10 pokruszonych wafli ryżowych wyszło mi około 50 kulek.

Smacznego!

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu dmuchanego lub 10 wafli ryżowych1/2 szkl. mleka
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek kakao

Podobne przepisy do Kulki ryżowe