Kurczak w sosie pieczarkowym

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki płuczemy, a następnie kroimy w spore kawałki (ja kroiłem na osiem). Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawami (używam takie, które są pod ręką).

Cebulę wraz z pieczarkami dusimy na patelni. Jak pieczarki zaczną się robić miękkie dodajemy kurczaka. Jak kurczak będzie biały tzn. uduszony (ugotowany), dodajemy sos z torebki, rozrobiony wcześniej z wodą.

Oczywiście możemy sos zrobić sami przy użyciu mąki i śmietany. Ja niestety nie miałem czasu, także użyłem tego z torebki.

Potrawa według mnie najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sos pieczarkowy (grzybowy)
  • sól, pieprz
  • 2 torebki ryżu

Podobne przepisy do Kurczak w sosie pieczarkowym