Do miseczki wsypać 2 łyżeczki jarzynki, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej słodkiej i szczyptę chili oraz 2 łyżeczki majeranku, dokładnie wszystko wymieszać.
Kurczaka umyć i osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć mieszanką przypraw tak przygotowanego kurczaka zostawić w lodówce najlepiej na noc .
Wątróbkę udusić razem z cebulą i pokroić w drobną kostkę w taką samą kostkę pokroić kawałek czerwonej papryki i grzyby (mogą być same pieczarki choć ja miałam pomieszane z gąskami zielonkami), dodać do tego jajko, posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek i doprawić do smaku solą i pieprzem .
Przygotowanym nadzieniem napełnić kurczaka i umieścić go w naczyniu do zapiekania, kurczaka posypać połamanymi liśćmi laurowymi 2-3 sztuki i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu .
Tak przygotowanego kurczaka można obłożyć dodatkowo ziemniakami .
Pieczemy około 1,5 godz (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temp do 200st .
Ja przez pierwszy etap pieczenia naczynie mam przykryte ,a dopiero jak mięso jest już prawie miękkie to odkrywam brytfannę .