Kurczak z warzywami na brązowym ryżu z dipem

Reklama

Opis przygotowania

Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. pamiętajmy, że brązowy ryż dłużej się gotuje niż standardowy, biały.
Mrożoną mieszankę warzywną (np. chińską) wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem (bez użycia oleju!). Na osobnej patelni wrzucamy na rozgrzaną oliwę pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Podsmażamy na szybko z każdej strony, nie smażymy długo. Wrzucamy kurczaka do warzyw, przyprawiamy mieszanką ziół kuchni chińskiej i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec podnosimy pokrywkę i pozwalamy odparować wodzie i lekko podpiec.
Warzywa wykładamy na ryż i możemy oblać dookoła dipem jogurtowo-czosnkowym. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i solimy i pieprzymy do smaku.

Składniki

  • mieszanka warzywnapierś z kurczaka
  • oliwa
  • przyprawa do kuchni chińskiej
  • ryż brązowy
  • sól
  • jogurt
  • czosnek
  • pieprz

Podobne przepisy do Kurczak z warzywami na brązowym ryżu z dipem