Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami margaryny.Wsypać suchy ryż, posypać posiekaną cebulą i pokrojonymi w półplastry pieczarkami.
W garnku zagotować wodę z koncentratem, keczupem, połową kostki margaryny i wsypać przyprawę Kucharek lub Vegetę, papryki, curry, pieprz i czosnek granulowany.
Gorącą zalewę wylać na ryż.
Opłukane i osuszone mięso panierować w jajku i bułce tartej i położyć na wierzch zapiekanki. Początkowo lekko się zatopi, ale proszę się nie przejmować.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 1-1,5 godziny, aż ryż wchłonie płyn a mięso będzie miękkie.
Posypać zieleninką i podawać gorące, nabierając każdej osobie mięso wraz z porcją ryżu.
Ryż jest pikantny, więc jeśli ktoś nie lubi wyrazistych w smaku potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.