Kurczak zapiekany z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami margaryny.Wsypać suchy ryż, posypać posiekaną cebulą i pokrojonymi w półplastry pieczarkami.
W garnku zagotować wodę z koncentratem, keczupem, połową kostki margaryny i wsypać przyprawę Kucharek lub Vegetę, papryki, curry, pieprz i czosnek granulowany.
Gorącą zalewę wylać na ryż.
Opłukane i osuszone mięso panierować w jajku i bułce tartej i położyć na wierzch zapiekanki. Początkowo lekko się zatopi, ale proszę się nie przejmować.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 1-1,5 godziny, aż ryż wchłonie płyn a mięso będzie miękkie.
Posypać zieleninką i podawać gorące, nabierając każdej osobie mięso wraz z porcją ryżu.
Ryż jest pikantny, więc jeśli ktoś nie lubi wyrazistych w smaku potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.

Składniki

  • 45 dag suchego ryżu5 podudzi lub 10 skrzydełek
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 1,25 litra wody
  • 12,5 dag margaryny+2 łyżki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki czubate pikantnego keczupu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy Kucharek
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierki

Podobne przepisy do Kurczak zapiekany z ryżem