KWAŚNICA mniam:)

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę wraz z jej sokiem gotujemy aż zmieknie. Mięso gotujemy w osobnym garnku aż zmięknie. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle surowe plasterki boczku wraz z pokrojoną pieczarką, ząbkiem czosnku i posiekaną cebulą. Gdy się już zarumienią wrzucamy je do garnka z mięsem i dorzucamy do tego pokrojone ziemniaki i gotujemy aż one zmiekną.
Gdy kapusta jest miękka wsypujemy przyprawy i dorzucamy do niej zawartośc drugiego garnka.Gotujemy jeszcze trochę na małym ogniu.
Można roztopić na patelni mąkę i dodać do zupy ale ja tak nie robiłam.
Na koniec można dodać śmietanę lub każdy sam może sobie dodać łyżkę smietany pr5osto na talerz. Smacznego!

Składniki

  • - pół kilo kapusty kiszonej- ziemniaki
  • - żeberka wieprzowe (mogą być wędzone)
  • - kilka plastrów boczku (np surowego)
  • - 1 cebula mała
  • - ząbek czosnku
  • - 2 łyżki mąki
  • - 3 łyżki masła lub margaryny
  • - 4 łyżki śmietany
  • - sól,pieprz, ziele ang., majeranek
  • - 1 pieczarka

Podobne przepisy do KWAŚNICA mniam:)