Łaciaty Makowiec

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO:
Margarynę , cukier , mleko , rozpuścić w garnku i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka wymieszać dokładnie najlepiej mikserem na małych obrotach . tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę( wysmarowaną tłuszczem i wyłożona papierem ) Mak opłukać , odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach( ok, 2 godzin). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami , dalej ucierając dodawać po łyżce maku , później dodać kakao , bakalie , olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do maku i delikatnie wymieszać . Tak przygotowaną masę makową nakładać na ciasto łyżką kupkami robiąc łatki tak jak pokazane na zdjęciu > Piec w temp 180 stopni C przez ok. 1 godzinę zależy od piecyka . Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blaszki i polać polewą

Można użyć gotowej masy makowej z puszki tylko
proszę dodać minimum 3jajka , żółtka i pianę z białek

Składniki

  • CIASTO:1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 kostka margaryny (ja używam palmy z murzynkiem )
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 40 dag maku
  • 1 szk cukru ( jak ktoś lubi słodszy można dodać więcej cukru )
  • 1/2 kostki margaryny
  • Bakalie (według uznania )
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 4 jajka

Podobne przepisy do Łaciaty Makowiec