CIASTO:
Margarynę , cukier , mleko , rozpuścić w garnku i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka wymieszać dokładnie najlepiej mikserem na małych obrotach . tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę( wysmarowaną tłuszczem i wyłożona papierem ) Mak opłukać , odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach( ok, 2 godzin). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami , dalej ucierając dodawać po łyżce maku , później dodać kakao , bakalie , olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do maku i delikatnie wymieszać . Tak przygotowaną masę makową nakładać na ciasto łyżką kupkami robiąc łatki tak jak pokazane na zdjęciu > Piec w temp 180 stopni C przez ok. 1 godzinę zależy od piecyka . Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blaszki i polać polewą
Można użyć gotowej masy makowej z puszki tylko
proszę dodać minimum 3jajka , żółtka i pianę z białek